Thursday, September 15, 2011

Flybuzz in The Kitchen (CUP CAKES)




Bahan-bahan yang diperlukan:

100g Tepung Berprotein Rendah

100g Buttercup& 2 biji telur


Perisa-mengikut citarasa


Cara-cara Membuatnya:

1. Campurkan 100g gula halus dengan buttercup.

2. Kacau sehingga sebati.

3. Masukkan telur 1 persatu setiap 3 minit.
Masukkan bersama 1 sudu teh esen vanilla
bagi mengelakkan bau hanyir telur.

4. Kemudian, masukkan tepung yang telah diayak
bersama 1/3 sudu teh serbuk penaik. Masukkan sedikit
demi sedikit bagi mengelakkan adunan tidak sekata.

5. Campurkan perisa strawberi.
Kacau hingga sebati.

6. Bila adunan sebati, masukkan ke dalam cawan
kertas sehingga 1/3 cawan.

7. Bakar di dalam ketuhar dengan suhu 180 darjah
celcius selama 25-30 minit.

8. Masak sehingga permukaan kek bertukar
kekuningan.

9. Tunggu sehingga sejuk. Kemudian, bolehlah
menghiaskannya mengikut citarasa anda.

Inilah diantara hiasan hasil air tangan aku.

Boleh juga dihias cantik untuk dijadikan hadiah @ hantaran.
Gambar di atas ini, adalah 1 diantara hantaran abang sepupu aku.


"Selamat Bertunang" diucapkan buat Razi & Fiza (11/09/2011), Semoga berkekalan hingga ke jinjang pelamin.

Ikhlas Dari,

1 comment: